Hoe zeldzamer, hoe moeilijker te vinden

KIJK-redactie

17 January 2010 10:48

Als je denkt dat je iets niet kunt vinden, dan vind je het waarschijnlijk ook niet. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld met behulp van een experiment.

Jeremy Wolfe van de Harvard Medical School en zijn team lieten proefpersonen kijken naar de scans van bagage zoals dat op vliegvelden gebeurt. In de eerste ronde zat er in 50 procent van de bagage een wapen. De proefpersonen misten toen slechts 7 procent van de wapens. In de tweede ronde zat er maar in 2 procent van de bagage een wapen. Die keer zagen de proefpersonen maar liefst 30 procent van de wapens over het hoofd.

Wolfe concludeert hieruit dat hoe hoe minder vaak iets voorkomt, hoe vaker je het ook niet zult vinden. Je hebt er dan namelijk minder vertrouwen in dat je het zult vinden, en geeft je zoektocht daarom eerder op.

Hij illustreert dat idee met het volgende voorbeeld. Als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een blikopener een la vol met keukengerei, dan zoek je gewoon door tot je hem hebt gevonden. Maar als iemand je vraagt in diezelfde la te zoeken naar zeldzaam zilverwerk uit de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog, dan besluit je al snel dat ‘het er toch wel niet zal zijn’ en laat je het erbij zitten.

De wetenschappers van de Harvard Medical School proberen een oplossing te vinden voor de beveiliging van vliegvelden, maar vooralsnog is dat niet gelukt. Wolfe scoort, ondanks dat hij weet hoe het zit, namelijk net zo slecht als zijn proefpersonen…

Bronnen: LiveScience

Beeld: Ed Oudenaarden/ANP


Meer Nieuws