Hoeveel rekencapaciteit hebben onze hersenen?

kijkmagazine

13-06-2012 13:00:50

Supercomputer IBM

Onze hersenen zijn tot schitterende dingen in staat. Maar hebben ze genoeg rekencapaciteit over om tijdens het lezen een auto te besturen?

Vragensteller Bert Jorissen heeft een rijke verbeelding: “Laatst dacht ik na over cybernetica, en beeldde me in dat ik in een auto zat. De auto werd bestuurd door een computer die gebruikmaakte van de rekenkracht van mijn hersenen, waardoor ik ondertussen KIJK kon lezen.” Is zoiets mogelijk?

“De capaciteit van onze hersenen wordt op 20 miljoen miljard FLOPS geschat”, vertelt Klaus Linkenkaer-Hansen van de afdeling Integratieve neurofysiologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Ter vergelijking: we verwachten dat de IBM-supercomputer Sequoia (zie foto) deze capaciteit pas dit jaar zal bereiken. Op zich is die capaciteit ruim voldoende om tegelijkertijd meerdere auto’s te besturen, of meerdere boeken te lezen.”

Dat klinkt alsof het antwoord op Jorissens vraag ‘ja’ is, maar helaas ziet Linkenkaer-Hansen toch enorme beren op de weg. “Het probleem is dat bewustzijn niet is op te delen, en dat bewuste informatieverwerking rond de 10.000 keer langzamer is.” Tegelijkertijd je aandacht op de weg én het boek richten, zal dus niet zomaar lukken…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: IBMPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws