Holografische smartphone ontwikkeld

Laurien Onderwater

11-05-2016 09:00:12

HoloFlex

Alsof een buigzame telefoon al niet innovatief genoeg was, hebben onderzoekers er nu een ontwikkeld met een holografisch scherm.

Smartphones kunnen altijd sneller, mooier en dunner. En als het aan deze Canadese onderzoekers ligt, zijn 2D-afbeeldingen op telefoonschermen binnenkort ook verleden tijd. De wetenschappers hebben namelijk een flexibele smartphone ontwikkeld die hologrammen laat zien: 3D-beelden die vanuit verschillende hoeken kunnen worden bekeken. 

HoloFlex

Over het beeldscherm van de zogenoemde HoloFlex ligt een 3D-geprint schermpje dat bestaat uit meer dan 16.000 fisheye-lenzen. Dankzij deze lenzen wordt het licht in meerdere richtingen verspreid, waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat. En het fijne: hier zijn geen speciale brillen voor nodig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De buigzame smartphone mag dan wel een 1080 pixels OLED-display hebben, de 3D-afbeeldingen worden helaas weergegeven in een lage resolutie: slechts 160 x 104 pixels. Hier moet dus nog aan worden gesleuteld.

What’s next?

Het onderzoeksteam is lekker bezig. Een poosje terug lanceerden de Canadezen al de ReFlex; een flexibele smartphone die het onder andere mogelijk maakt om door pagina’s te bladeren. Ook al duurt het erg lang voordat een van de telefoons op de markt komt, wij zijn erg benieuwd naar het volgende project! 

Bronnen: Queen’s University (pdf), Science Alert, Geek 

Beeld: Queen’s UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar