Hond communiceert door te kwispelen

KIJK-redactie

01-11-2013 16:00:11

Honden kunnen aan elkaars staart zien hoe ze zich voelen. Links: niet oké. Rechts: helemaal relaxed.

Als je thuiskomt na een lange dag werken, dan is de kans groot dat je trouwe viervoeter je vrolijk en kwispelend ontvangt. Let de volgende keer dan eens goed op welke manier je hond kwispelt. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat als de kwispel naar rechts is, het dier zich helemaal op zijn gemak voelt.

Het was al een tijdje bekend dat het brein van de hond lijkt op dat van de mens. Het is namelijk, net als bij mensen, in twee helften gedeeld. De linkerhersenhelft veroorzaakt een kwispel naar rechts, en de rechterhersenhelft veroorzaakt een kwispel naar links. Uit onderzoek van de Universiteit van Bari (Italië) blijkt nu dat honden aan elkaars gekwispel kunnen zien hoe ze zich voelen.

Compleet ontspannen

In de experimenten keken honden naar een opname van andere honden. Daaruit kwam naar voren dat als ze een hond zagen die naar links kwispelde, ze angstig werden en hun hartslag versnelde. Als ze een hond te zien kregen die naar rechts kwispelde, werden de honden juist compleet ontspannen.

De onderzoekers denken alleen niet dat de honden bewust communiceren met hun staart. Het moet een bijproduct zijn van de hersenactiviteit van de hond. Maar ook dan kunnen hondenbaasjes er nu wel hun voordeel mee doen!

Bronnen: Current Biology, Cell Press via EurekAlert!

Beeld: Tanakawho/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis