Hond met brandwonden krijgt vissenhuid

Laurien Onderwater

2019-05-29 10:59:47

hond brandwonden vissenhuid

Dierenartsen hebben de wonden van een ernstig verbrande rottweiler succesvol behandeld met de huid van kabeljauw.

Begin februari van dit jaar werd een eenjarige hond genaamd Stella naar de spoedeisende hulp gebracht van het Michigan State University Veterinary Medical Center. Tien procent van haar lichaam was bezaaid met tweede- en derdegraads brandwonden en als die niet snel werden behandeld, zouden ze infecteren met alle gevolgen van dien.

Verder waren de luchtpijp en longen van de hond ernstig verwond en had ze zweren en littekens in beide ogen ontwikkeld als gevolg van blootstelling aan vuur. Het dierenartsenteam moest dus snel te werk gaan.

Lees ook:

Vissenhuid

Omdat het ademhalingsstelsel van de rottweiler zo was beschadigd, was narcose geen optie voor de hond. Stella kreeg een infuus en pure zuurstof toegediend om haar te helpen ademen. Vervolgens wendde het team uit Michigan zich tot een minder traditionele methode: het gebruikte de huid van kabeljauw om de brandwonden te behandelen.

Het IJslandse bedrijf Kerecis is gespecialiseerd in vissenhuiden leveren aan patiënten (voornamelijk mensen) met brandwonden, diabetische wonden en weefselschade. Vissenhuiden werken namelijk als een biologisch verband: ze verlichten de pijn, werken ontstekingsremmend en hebben antibiotische eigenschappen. Kortom, ze genezen de wond.

Inspiratiebron

Na de operatie moest Stella nog twee weken in het dierenziekenhuis verblijven, maar inmiddels zijn de brandwonden goed genezen en leidt ze weer een redelijk actief leven, aldus de artsen. De hond kampt wel nog steeds met ademhalingsproblemen, maar haar opmerkelijke herstel zal hopelijk als inspiratie dienen voor verdere vooruitgang in de behandeling van verbrande dieren.

Het is ook niet de eerste keer dat een vissenhuidtransplantatie wordt uitgevoerd op dieren. Vorig jaar, toen de Amerikaanse staat Californië werd geteisterd door bosbranden, zijn er onder andere honden en katten mee behandeld, meldt het AD. Kabeljauw is dus niet alleen erg lekker in een pikant kruidenkorstje, maar de vis heeft ook nog eens de eigenschap dat hij (dieren)levens kan redden.

Let op: onderstaand filmpje kan schokkende beelden bevatten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Michigan State University, New Atlas

Beeld: Michigan State University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys