‘Honden letten ook op onze woorden’

Naomi Vreeburg

28-11-2014 09:00:30

Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden niet alleen aandacht besteden aan de intonatie van een zin, maar ook aan de woorden.

Nee Max, niet tegen de voordeur van de buren plassen! Kom maar hier, jongen! Wat ben jij toch een brave hond hè? Zomaar wat zinnen die je aan je trouwe viervoeter richt. Maar verstaan ze eigenlijk wel een woord van wat je zegt? Of letten ze alleen op de toon? Victoria Ratcliffe en haar team besloten dit te onderzoeken en hebben ontdekt dat honden zowel aandacht aan de woorden besteden als aan de intonatie.

Hersenhelften

Het moet letterlijk een beestenboel zijn geweest in het laboratorium van Ratcliffe. 250 honden – van chihuahua tot Deense dog – werden hier getest. Ze werden in een kamer geplaatst met speakers aan beiden kanten van hun hoofd. De honden kregen de ene keer de woorden ‘Kom op, dan!’ te horen van hun baasjes, waar de intonatie uit werd gehaald met behulp van een computerprogrammaatje en de stem onherkenbaar werd gemaakt. De andere keer mochten ze naar dezelfde zin luisteren, maar nu waren de woorden zo vervormd dat ze onverstaanbaar waren. Intonatie was nog wel aanwezig.

Geluid dat een hond in zijn rechteroor doorkrijgt, wordt verwerkt in de linkerhersenhelft en vice versa. De viervoeters bleken hun hoofd naar rechts te draaien wanneer ze de woorden zonder emoties hoorden – wat betekent dat de linkerhersenhelft actief werd – en juist naar links bij de zin met intonatie – deze zin wordt dus in de rechterhersenhelft verwerkt. Wanneer ze ruis te horen kregen uit te speakers, draaiden ze hun koppies helemaal niet.

Dit is precies wat in mensen ook wordt gevonden. Wij verwerken taal voornamelijk in de linkerhersenhelft en emoties in de rechterhersenhelft.

Stinkende best

Wat de resultaten ook suggereren, volgens de onderzoekers, is dat honden niet alleen aandacht besteden aan de intonatie van een zin – wat vaak wordt gedacht – maar ook aan de woorden die wij uitkramen. Ze zullen waarschijnlijk niet alles begrijpen wat we tegen ze zeggen (iets dat Ratcliffe nog verder wil testen), maar ze lijken in ieder geval hun stinkende best te doen.

Bron: Current Biology, Discovery NewsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws