‘Hoofdtransplantatie van een aap gelukt’

Naomi Vreeburg

21-01-2016 13:00:22

Volgens een Italiaanse chirurg is de hoofdtransplantatie van een aap volgens plan verlopen.

Vorig jaar haalde chirurg Sergio Canavero het nieuws toen hij claimde binnen twee jaar een hoofdtransplantatie bij een mens te hebben uitgevoerd – de proefpersoon zou al paraat staan. En het lijkt er niet op dat de Italiaan zijn plannen heeft laten varen. Hij experimenteert erop los en heeft nu, naar eigen zeggen, samen met Chinese collega’s een succesvolle hoofdtransplantatie uitgevoerd bij een aap.

De onderzoekers zouden erin zijn geslaagd om de bloedtoevoer van het hoofd naar het nieuwe lichaam intact te houden bij de transplantatie. Door het hoofd te koelen bij -15 graden Celsius, zou er geen breinschade zijn opgetreden. Hierdoor was de aap nog in leven na de operatie. Het dier werd echter na 20 uur geëuthanaseerd om ethische redenen.

hoofdtransplant aap

Canavero geeft aan dat het ruggenmerg van de aap na de operatie geen geheel meer vormde, maar volgens de Italiaan is het wel degelijk mogelijk. Zijn collega’s in China zouden dit hebben aangetoond. Door het ruggenmerg van muizen door te snijden en later te ‘hechten’ in polyethyleenglycol (PEG) – een stof die de membranen van zenuwcellen intact houdt – hebben ze het voor elkaar gekregen het ruggenmerg weer samen te laten smelten. De muizen zouden achteraf in staat zijn geweest weer te lopen. Een (redelijk schokkend) filmpje van het resultaat kun je vinden op New Scientist.

Meer bewijs dan een paar filmpjes en foto’s is er overigens nog niet voor de beweerde hoofdtransplantatie. Canavero geeft aan dat er binnenkort zeven papers zullen worden gepubliceerd in de vakbladen Surgery en CNS Neuroscience & Therapeutics. Maar tot die tijd – en misschien zelfs erna – zijn andere onderzoekers sceptisch over de vermeende experimenten.

Hals-hoofdchirurg Kenneth Kross vindt de werkwijze van Canavero maar vreemd. “Er zijn veel aankondigingen, maar nog geen resultaten getoond. Er is nog niemand geweest die het werk kan verifiëren”, mailt hij. “Als het Canavaro gelukt is, zou dat geweldig zijn. Maar in de hele discussie krijg ik meer het idee dat het vooral om de publiciteit te doen is.” We houden het in de gaten.

In KIJK 3/2016 – te verschijnen op 18 februari – lees je veel meer over de plannen van Sergio Canavero en de realiseerbaarheid ervan.

Bron: New Scientist

Beeld (header): iStock/Getty Images, beeld (aap): Surgery/Ren/HEAVEN-AHBRPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws