Techionista: deze horror-film is geschreven door AI

KIJK-redactie

31-07-2016 13:00:27

horror-film AI

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: kunstmatige intelligentie maakt angstaanjagende film. 

Stel dat je als filmmaker de volgende blockbuster wil creëren… Dan kun je natuurlijk zelf een briljant script maken in de hoop dat de verfilming ervan aanslaat. Maar je kunt natuurlijk ook wat hulp kunnen vragen van kunstmatige intelligentie. Dat is precies wat de makers van de horror ‘Impossible Things‘ hebben gedaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De succesformule volgens AI

Greenlight Essentials – het bedrijf achter de film – heeft een AI-bot ontwikkeld dat op basis van heel veel filmreviews en filmscripts een succesformule heeft bedacht. En op basis van die succesformule, heeft de bot een nieuw script geschreven. Voor hele conversaties moet je volgens de makers niet op de bot rekenen; dan is er geen touw aan vast te knopen. Dus voor dat deel hebben nog steeds menselijke scriptschrijvers hun handen uit de mouwen gestoken. De film is dus een samenwerking tussen kunstmatige intelligentie én de mens. Want daar zit de toekomst, vinden de makers.

Copycats in plaats van originele pareltjes

Het voordeel van zo’n staaltje AI? Het spaart tijd en geld. Want voordat je een idee daadwerkelijk gaat omzetten in een script en zelfs gaat verfilmen, is het wel zo lekker om alvast een beetje in te kunnen schatten hoe groot het succes ervan gaat worden. Gaan de kosten opwegen tegen de baten? Al is vertrouwen op AI ook weer niet de heilige graal. Want zoals met alles dat voorspellingen doet op basis van big data: je krijgt eruit wat je erin stopt. In het geval van films: een copycat van een film die je voor je gevoel al duizend keer gezien hebt. Voor echte verrassingen hebben we nog altijd de mens nodig.

Wel even backen

Overigens ís de film ‘Impossible Things’ er nog niet. Daar is eerst funding voor nodig. Dat hopen de makers te vinden via Kickstarter. Voor de mensen met diepe zakken: als je 800 dollar investeert, krijg je zes maanden lang toegang tot de AI van Greenlight Essentials en kun je zelf aan de slag met jouw nieuwe kaskraker.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar