Efficiënter stroomtransport dankzij supergeleiding?

KIJK-redactie

09-11-2017 08:59:47

supergeleiding

We hebben steeds meer elektriciteit nodig. Maar de capaciteit van het huidige netwerk is beperkt. Een ruim honderd jaar oude Nederlandse ontdekking lijkt voor een doorbraak te gaan zorgen.

Heike Kamerlingh Onnes wist niet wat hij meemaakte. De Nederlandse natuurkundige was op zaterdag 8 april 1911 bezig met onderzoek naar de elektrische weerstand van kwik. Daarbij liet hij het vloeibare metaal steeds verder afkoelen. Toen het kwik om vier uur ’s middags een temperatuur van 4,2 graden Kelvin (ongeveer -269 graden Celsius) bereikte, viel de weerstand plotseling volledig weg.

Kamerlingh Onnes had al een beetje rekening gehouden met bijzondere effecten, maar dat hij op een elektrische weerstand van nul uit zou komen, was voor hem een complete verrassing. Hij had supergeleiding ontdekt. Dit verschijnsel bracht zulke opwindende mogelijkheden in beeld dat Kamerlingh Onnes in 1913 de Nobelprijs voor natuurkunde kreeg. Al kon ook hij toen nog niet bevroeden dat hij met zijn onderzoek de basis had gelegd voor een revolutionaire manier om stroom te transporteren.

Dit is het begin van het artikel ‘Koele kabels’ te vinden in KIJK 12/2017. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 16 november tot en met 13 december.

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Haks Walburgh Schmidt

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar