Hyundai komt met airbag voor ‘rollende auto’

Laurien Onderwater

02-01-2018 12:59:15

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai komt met een nieuw type airbag: eentje die is gemonteerd in het panoramische dak en daarmee extra bescherming biedt.

Airbags moeten inzittenden van een auto beschermen tegen letsel. Zodra er een botsing plaatsvindt tussen twee auto’s (of een auto en een ander object), blaast de luchtzak automatisch op tot een beschermend kussen. De grote stootkussens zitten op veel plekken verwerkt in de auto, maar een airbag in een panoramisch schuifdak van een auto mist nog.

Omrollen

Maar daar brengt Hyundai verandering in. De Zuid-Koreaanse autofabrikant heeft een airbag ontwikkeld voor panoramische daken in auto’s en is, naar eigen zeggen, ’s werelds eerste autofabrikant die dit systeem heeft ontworpen.

De schuifdakairbag is ontworpen om te voorkomen dat passagiers hard tegen het dak knallen, of zelfs uit de auto vallen, tijdens een rollover (een auto die omrolt). Bovendien ontdekte Hyundai, tijdens crashtests met dummy’s, dat de airbag ook ernstig hoofdletsel kan verminderen.

Fractie van een seconde

Om er zeker van te zijn dat de airbag altijd opblaast, ongeacht in welke positie het schuifdak zit, is de airbag tussen het glas en de zonnekap geplaatst. Wanneer sensors dan een botsing detecteren, met als gevolg een rollover, bedekt de luchtzak in 0.08 secondes het volledige dakoppervlak.

Hyundai verwacht in 2019 auto’s uit te kunnen rusten met de extra airbags.

Bronnen: Hyundai, New Atlas

Beeld: Hyundai

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar