Ideetje: Bijbelse torens van zand

André Kesseler

01-04-2014 11:00:19

Een Chinees team ontwerpt torens van zand die bijvoorbeeld toerisme in de woestijn kunnen stimuleren.

Ze noemen hun idee Sand Babel (naar de Bijbelse toren van Babel) en het gaat om enorme constructies die uit woestijnzand zijn opgebouwd. En dan niet door er bijvoorbeeld cement doorheen te mengen, maar door ze laagje voor laagje op te bouwen met een op zonne-energie aangedreven 3D-printer.

Het team kwam naar eigen zeggen tot het idee tijdens een tocht door de Sahara. “We zagen een uitgestrekte zandvlakte, zo ver als we konden kijken, en we dachten aan de planeet Akrrakis uit de film Dune. We zijn toen een haalbaarheidsonderzoek gaan doen om te kijken of we woonruimte in de woestijn konden creëren. Dat vergroot niet alleen de hoeveelheid leefruimte waarover we als mensen kunnen beschikken, maar gaat ook de steeds grotere wordende dreiging van woestijnvorming tegen.”

(Klik voor giga.)

0656-1

Het gebouw zit als een enorme boom met een netwerk van (eveneens 3D-geprinte) wortels in de bodem verankerd. En met de opmerkelijke top van de gebouwen kan, zo ongeveer als de WarkaWatertorens die we je gisteren lieten zien, water uit de lucht worden opgevangen.

0656-2

De bouwwerken kunnen als toeristische trekpleister dienen, maar bijvoorbeeld ook worden gebruikt door wetenschappers die de woestijn willen bestuderen. Op zich een leuk idee, fraaie plaatjes ook, maar we denken niet dat er over 5 jaar in woestijnen over de hele wereld van dit soort Sand Babel-gebouwen gaan verrijzen.

Bronnen: Evolo / Discovery

Beeld: Qiu Song, Kang Pengfei, Bai Ying, Ren Nuoya and Guo Shen / EvoloPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar