Iedere drie minuten een kind verwond door speelgoed

KIJK-redactie

01-12-2014 09:00:39

Iedere drie minuten wordt er een Amerikaans kind behandeld voor een verwonding veroorzaakt door speelgoed.

Tussen 1990 en 2011 zijn in Amerika naar schatting 3.278.073 kinderen op de spoedeisende hulp behandeld voor een verwonding veroorzaakt door speelgoed, zeggen Amerikaanse onderzoekers. En dit aantal neemt toe. In de 22 jaar van het onderzoek is het zo’n 40 procent hoger geworden. In 2011 werd er iedere drie minuten een kind opgenomen, waarvan iets meer dan de helft jonger was dan 5 jaar.

Kleine onderdelen

Kinderen van verschillende leeftijden krijgen met verschillende risico’s te maken.  Tot een leeftijd van drie jaar slikken peuters vaak onderdelen van speelgoed in. Tussen 1990 en 2011 waren er meer dan 109.000 kinderen onder de vijf die delen van speelgoed inslikten of inademden. Dat komt neer op bijna 14 gevallen per dag.

Oudere kinderen (tot 17 jaar) vallen vaker van speelgoedvoertuigen, zoals met de voet aangedreven steps en driewielers. Dit zorgde voor 42 procent van de verwondingen bij kids tussen 5 en 17 jaar oud en 28 procent van de verwondingen bij kinderen onder 5 jaar. Dit soort ongelukken zorgden bovendien drie keer vaker voor botbreuken dan andere soorten ongelukken.

Tips

De onderzoekers vinden het aantal ongevallen met speelgoed zorgwekkend. Ze vinden dat de veiligheidseisen van speelgoed beter moeten worden en dat de consumenten beter moeten worden voorgelicht. Ze geven ouders en verzorgers een aantal tips:

–    Let goed op de leeftijdsrestricties van speelgoed
–    Kijk of speelgoed geen kleine onderdelen bevat die kunnen worden ingeslikt
–    Gebruik speelgoedvoertuigen op een droog en plat oppervlak, uit de buurt van verkeer
–    Hou een kind onder de acht op een speelgoedvoertuig goed in de gaten
–    Gebruik helmen en beschermers voor kinderen die op een speelgoedvoertuig rijden
–    Houd in de gaten of speelgoed niet door de fabrikant wordt teruggeroepen

Bronnen: Cinical Pediatrics, Nationwide Children’s hospital via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis