Ig Nobels voor Jezus-toast en bananenschillen

kijkmagazine

19 September 2014 13:00

Bananenschil

Wat gaat er om in het hoofd van iemand die Jezus in een stuk toast denkt te zien? Kun je een bloedneus stoppen met gedroogd vlees? Onderzoek naar dit soort vragen werd dit jaar beloond met Ig Nobelprijzen.

Gisteravond werden ze weer uitgereikt: de jaarlijkse Ig Nobelprijzen voor bizar onderzoek uit de hele wereld. (Of, zoals de organisatie erachter het zelf graag hoort: “Onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt, en dan aan het denken zet.”) Een greep uit de bekroonde studies.

Poepende honden

Een groep Japanse wetenschappers kreeg de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde voor hun nauwgezette onderzoek naar een bekend slapstickcliché: iemand die uitglijdt over een bananenschil. De gemeten wrijvingscoëfficiënt van zo’n schil als iemand erop stapt, bleek “veel lager dan bij gewone materialen en vergelijkbaar met die van een goed geolied oppervlak”.

Chinese onderzoekers beschreven in het artikel ‘Seeing Jesus in toast’ wat er in de hersenen gebeurt als iemand een beeld of letters denkt te herkennen in een willekeurige afbeelding – bijvoorbeeld het gezicht van Jezus in een stuk geroosterd brood. Ze werden ervoor beloond met de Ig Nobelprijs voor de neurowetenschappen.

Een team van Tsjechische, Duitse en Zambiaanse wetenschappers bestudeerde maar liefst 1893 poepende en 5582 plassende honden. Hun conclusie: de dieren richten hun lichaam tijdens de stoelgang het liefst langs de veldlijnen van het aardmagnetisch veld. (Of eigenlijk zit het wat ingewikkelder; zie deze kritische blogpost over het onderzoek.) Met deze studie zou voor het eerst zijn aangetoond dat de trouwe viervoeters gevoelig zijn voor magnetisme, wat de onderzoekers de Ig Nobelprijs voor de biologie opleverde.

Gefermenteerde worst

De Ig Nobelprijs voor de kunst was voor drie wetenschappers van de Italiaanse Universiteit van Bari. Zij namen de linkerhanden van twaalf proefpersonen onder vuur met lasers, terwijl die keken naar kunstwerken die ze eerder als mooi, lelijk of neutraal hadden beoordeeld. De conclusie: wie naar een schilderij kijkt dat hij of zij mooi vindt, ervaart minder pijn.

Wat doe je als je een bloedneus hebt die écht niet meer overgaat? Prop je neus vol met gedroogde en gezouten stroken varkensvlees! Dat werkte althans prima bij een 4-jarige met een zeldzame afwijking aan zijn bloedplaatjes, zo beschreven Amerikaanse wetenschappers in deze case study, die hen de Ig Nobelprijs voor de geneeskundige opleverde.

Spaanse wetenschappers, tot slot, sleepten de Ig Nobelprijs voor voeding in de wacht door te onderzoeken hoe je bacteriën uit de poep van kleine kinderen kunt inzetten bij het maken van gefermenteerde worst. We zullen nooit meer op dezelfde manier naar een plakje salami kijken.

Winst uit prostitutie

Alle onderzoeksteams (waaronder helaas geen Nederlandse, deze keer) stuurden overigens ofwel een afvaardiging naar de prijsuitreiking, ofwel een videoboodschap. Alleen de winnaar van de Ig Nobelprijs voor de economie liet verstek gaan: het Italiaanse Nationale Instituut voor Statistiek (hun CBS, zeg maar), dat het voortouw nam in het meenemen van winsten uit prostitutie, smokkelen en andere illegale activiteiten om de grootte van de nationale economie op te krikken.

Bron: Improbable Research en de genoemde artikelen


Meer Nieuws