IJsland wil energie uit magmabron halen

Naomi Vreeburg

24 October 2016 16:00

ijsland

Energie halen uit de warmte van de aarde is niet nieuw, maar IJsland gaat nog een stapje verder.

IJsland probeert zoveel mogelijk te leunen op duurzame energie en maakt hiervoor onder meer gebruik van aardwarmte, of geothermische warmte. Hierbij wordt met behulp van heet gesteente in de grond energie opgewekt. Maar het land wil nu niet alleen uit vast gesteente energie halen, maar ook uit vloeibaar gesteente. Oftewel magma.

5 kilometer

Onderzoekers kwamen er per toeval achter dat dit mogelijk is. Toen ze een gat boorden om een geothermische bron te construeren, stuitten ze op een magmareservoir. Bij wijze van experiment besloten ze er water in te gieten om te zien hoeveel energie deze opzet kan genereren. En dit lag volgens de onderzoekers rond de 30 megawatt, zes keer zoveel als een normale geothermische bron.

Een verslaggever van New Scientist weet te melden dat het land al vanaf 12 augustus bezig is een gat van 5 kilometer diepte te boren op weg naar oude lavastromen. Dit doen onderzoekers nabij de Mid-Atlantische rug waar twee tektonische platen elkaar ontmoeten. Hier zorgt magma ervoor dat zeewater tot temperaturen van 1000 graden Celsius wordt opgewarmd.

Door de gigantische druk op deze diepte gaan de onderzoekers ervan uit dat het opgewarmde zeewater zogenoemde superkritische stoom vormt, stoom dat zich noch vloeistof noch gas kan noemen. Volgens de wetenschappers zou dit stoom 50 megawatt energie kunnen leveren.

Eind van het jaar

Maar zover is het nog niet; het is vooralsnog behoorlijk theoretisch. Eerst moet het gat volledig zijn geboord. Als alles volgens plan verloopt, zal dit aan het eind van het jaar zijn gelukt. In de maanden daarna hopen we meer over het ambitieuze project te horen.

Hoogleraar geo-energie Rien Herber (Rijksuniversiteit Groningen) vindt het in ieder geval interessant. “De IJslanders hebben het grote voordeel dat ze in een vulkanische omgeving kunnen boren, waardoor ze al op geringe diepte een redelijke temperatuur kunnen exploiteren”, mailt hij. “In Nederland moet je naar tenminste 3 kilometer boren om 100 graden Celsius te bereiken.”

Volgens Herber is het theoretisch mogelijk om temperaturen van 400 tot 1000 graden te halen, maar hij vraagt zich af of de temperaturen ook echt operationeel kunnen worden gebruikt. “De energetische toepassing lijkt me nog erg ver weg in de toekomst.” Desondanks “een belangrijke activiteit die hopelijk veel nieuwe gegevens gaat opleveren.”

Bronnen: New Scientist, Gizmodo

Beeld: Peter Hartree/Flickr


Meer Nieuws