Implantaat laat blinden weer zien

KIJK-redactie

06 November 2010 13:00

Bij mensen met retinitis pigmentosa is een deel van het netvlies afgestorven, waardoor hun zicht afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Met een nieuw elektronisch implantaat kunnen deze mensen weer een beetje gaan zien.

Het apparaatje bevat een sensor die ín het oog, voor het netvlies wordt geplaatst. De opgevangen signalen gaan vervolgens via elektrodes naar de hersenen. Voeding komt van een setje batterijen.

Patiënten kunnen na de operatie nog niet helemaal zien. Van de drie menselijke proefpersonen bij wie de operatie succesvol was, vertoonde de 46-jarige Miikka Terho de meeste vooruitgang. Na oefening kon hij al verschillende kleuren grijs onderscheiden en kon hij in grote letters zijn eigen naam lezen. Hierbij werd hij niet gefopt door de opzettelijk foute spelling van de onderzoekers.

Helaas moest Terho zijn implantaat weer afstaan, maar de onderzoekers hebben hem een upgrade beloofd. In de toekomst zullen patiënten niet hun volledige zicht terugkrijgen, maar wel vormen kunnen onderscheiden, waardoor ze een stuk mobieler zullen zijn.

Bronnen: BBC News, University Hospital Tübingen

Beeld: Retina Implant AG


Meer Nieuws