Indiaan komt oorspronkelijk uit Europa

KIJK-redactie

22-11-2013 11:00:18

Ongeveer 24.000 jaar geleden stierf ergens in Siberië een jongeman. Nu ligt hij in De Hermitage en vormt hij belangrijk bewijs voor de herkomst van de oorspronkelijke inwoners van Amerika. Die blijken af te stammen van de Europeanen.

Waar de Native Americans oorspronkelijk vandaan komen, was lange tijd onduidelijk. Wetenschappers dachten altijd dat de genen van de eerste Amerikanen het meest verwant waren aan die van de Oost-Aziaten. Nieuw onderzoek naar een 24.000 jaar oud overblijfsel van een mens op Siberië wijst echter in de richting van Europa. Deze man zou je de missing link tussen de jagers en verzamelaars van Europa en de Indianen in Amerika kunnen noemen.

mtDNA haplogroep X

Het genoom van het skelet is gesequencet, en daaruit bleek dat het sterk gerelateerd is aan Europese jagers en verzamelaars. Dat dit skelet zo uitgebreid is onderzocht, is erg bijzonder; het is namelijk de oudste moderne mens waarvan het genoom is uitgepluisd.

De man werd al een tijdje geleden gevonden in Siberië en ligt nu in De Hermitage in Rusland. Met de nieuwe onderzoekstechnieken blijkt dat het skelet over het zogenaamde mtDNA haplogroep X beschikt. Die groep is ook terug te vinden in het DNA van de Europeanen, maar niet in dat van de Oost-Aziaten.

Eerder gekoloniseerd

Hoe de mensheid zich vroeger heeft verplaatst over de aardbol, is met dit onderzoek weer een beetje duidelijker geworden. De voorouders van de Native Americans zaten dus in Europa en zijn via Siberië en Alaska naar het Amerikaanse continent verhuisd.

Wanneer die tocht precies heeft plaatsgevonden, is nog onduidelijk. Wel geeft dit onderzoek een goede aanwijzing dat het Amerikaanse continent eerder is gekoloniseerd dan de archeologische vondsten daar uitwijzen. Voor nu is het nog onbekend wanneer dat precies plaatsvond, maar misschien weet verder onderzoek dat te onthullen.

Bron: NaturePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws