InSight legt Marsgeluiden vast

Karlijn Klei

08-12-2018 12:59:15

insight

Weer een leuk nieuwtje van Mars: de wind die over de zonnepanelen van NASA’s lander InSight blaast, is opgenomen. Luister naar de fragmenten!

Al bijna twee weken is InSight op Mars. De lander maakte 26 november een prachtige touchdown op het oppervlak van de rode planeet en is nu bezig met tests voor hij over een paar maanden aan het echte werk kan beginnen. Dat betekent niet dat InSight tot die tijd niks leuks te delen heeft; dit keer geen foto, maar geluidsopnamen van de Martiaanse wind.

Lees ook: Gelukt! InSight landt veilig op Mars

Laag

Een van de instrumenten die de lander op zijn reis heeft meegenomen, is een zeer gevoelige seismograaf. Bedoeld om aardbevingen te monitoren, mat het instrument 1 december andere trillingen. Het was de Martiaanse wind die met een snelheid tussen de 16 en 24 kilometer per uur langs de uitgeklapte zonnepanelen van de lander blies.

Het geluid ligt binnen de gehoorgrens, maar is zo laag dat het goed is om er een koptelefoon bij te pakken of het met subwoofer te beluisteren.

Niks gehoord? Hieronder hetzelfde fragment, maar dan twee octaven hoger.

Ook de luchtdruksensor pikte de geluiden van de wind op. Versneld met een factor honderd, klinkt dat ongeveer zo:

Best gaaf toch?

Binnenste

Als de noodzakelijke tests voltooid zijn, zal NASA de seismometer op de grond zetten. Dan is het tijd voor het echte werk. Het instrument zal dan vibraties binnenin de planeet meten, met als doel te achterhalen hoe het interieur van Mars eruitziet.

Bron: NASA

Beeld: NASA/JPL-Caltech, NASA/JPL-Caltech/CNES/IPGP/Imperial College/Cornell

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?