Intact spookschip gevonden

KIJK-redactie

08-12-2014 11:00:54

Wetenschappers hebben het goed bewaarde wrak van de Dickenson (later USS Kailua) ontdekt.

Vrijdag werd aangekondigd dat wetenschappers van de Universiteit van Hawaii en NOAA’s office of National Marine Sanctuaries een intact spookschip hebben gevonden. Het schip heette de Dickenson, en werd later omgedoopt tot USS Kailua. Met behulp van sonarapparatuur werd het schip gedetecteerd, waarna een duikboot het vond.

Hoewel de Dickenson ten onder ging door een torpedo, is het verrassend intact. De structuren bovendeks, van de boeg tot aan de achtersteven, lieten geen torpedoschade zien. Door de unieke vorm van het schip en doordat het identificatienummer IX-71 nog op de boeg stond, was het schip gemakkelijk te herkennen.

Telecommunicatie

Dickenson was een essentieel onderdeel van een wereldwijd netwerk van kabels dat telecommunicatie mogelijk maakte. Het schip repareerde kabels en bracht voorraden naar verschillende locaties.

Beroemd is ook de evacuatie van werknemers van het bedrijf Cable and Wireless Ltd. van het eiland Tabuaeran in de Tweede Wereldoorlog. Er werd gevreesd dat de Duitsers en andere asmogendheden het bedrijf daar zouden aanvallen. De Dickenson evacueerde daarom de werknemers en bracht hen naar Pearl Harbor.

Ook het stuurwiel van de USS Kailua was verrassend goed intact.

Ook het stuurwiel van de USS Kailua was verrassend goed intact.

Omgedoopt tot USS Kailua

De aanstaande oorlog maakte de kabels van het eiland Midway naar de rest van de Stille Oceaan al snel onbruikbaar. Dickenson werd toen gecharterd door de Amerikaanse marine en kreeg de nieuwe naam USS Kailua. Het schip werd vanaf dat moment gebruikt om kabels en onderzeese netwerken in de zuidelijke Stille Oceaan te onderhouden.

Aan het einde van de oorlog keerde het schip terug naar Pearl Harbor. Daar was het schip niet meer nodig en werd het op 7 februari 1946 met een torpedo tot zinken gebracht. De exacte locatie werd niet opgetekend en bleef daardoor lang een mysterie. Tot nu.

Bronnen: University of Hawaii at Manoa via EurekAlert!

Beeld: Naval History and Heritage Command, UH HURL/ NOAAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)