Inventieve waterspin gebruikt web als kieuw

kijkmagazine

13 June 2011 16:00

Argyroneta aquatica of waterspin

Waterspinnen gebruiken de luchtbel die zij bij zich dragen niet alleen als opslagplaats voor zuurstof. De bel kan ook actief zuurstof uit het water opnemen.

De waterspin, of duikerklokspin (Argyroneta aquatica) is de enige in zijn familie die zijn hele leven onder water leeft. De slimme spin vangt aan het wateroppervlak wat lucht in een web, zodat hij onder water kan overleven. Tot zover niets nieuws, in ieder geval niet voor de wetenschap.

Maar nu hebben de twee biologen Roger Seymour van de universiteit van Adelaide en Stefan Hetz van de Humboldt universiteit in Berlijn toch iets nieuws ontdekt. Na het observeren van de waterspin kwamen ze namelijk tot de verrassende conclusie dat de luchtbel niet alleen een luchtvoorraadje is maar dat die, net als een kieuw, ook zuurstof uit het water kan opnemen.

Het principe daarachter is eigenlijk heel simpel: doordat de spin ademt, daalt het zuurstofgehalte in de bel, waardoor de zuurstof uit het water langzaam de bel in wordt getrokken. En dat is voor de spin voldoende om 24 uur aan één stuk onder water te kunnen blijven. Maar uiteindelijk spat de bel uit elkaar en zal hij toch weer een uitstapje naar boven moeten maken.

Bron: Nature News, New Scientist
Beeld: CC BY-SA/Norbert Schuller Baupi


Meer Nieuws