Is groene stroom vanaf de maan de toekomst?

KIJK-redactie

08 June 2010 16:00

Plannen die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Of dit idee ook in deze categorie hoort, zal de toekomst uitwijzen: een Japans bedrijf wil de gehele aarde van stroom voorzien door talloze zonnepanelen op de maan te plaatsen.

De Shimizu Corporation uit Japan wil volgens de nieuwste plannen een riem van zonnecellen op de 11.000 kilometer lange evenaar van de maan aanleggen. De energie die hiermee wordt opgewekt, moet kunnen voldoen aan de vraag van de volledige wereldbevolking.

De stroom van de maan naar de aarde krijgen, is volgens de Japanners geen enkel probleem. Op de dichtstbijzijnde kant van de maan (die vanaf de aarde altijd ergens te zien is) komt een zendantenne met een middellijn van 20 kilometer. Deze stuurt de elektriciteit via microgolven of een laserstraal richting de aarde. Klinkt simpel, toch?

Voor de bouw van het geheel zal veel gebruik worden gemaakt van space robots. Als het aan Shimizu ligt, zullen deze robots 24 uur per dag vanuit de aarde worden aangestuurd om alles aan te leggen. Een team van astronauten assisteert de bots op de maan.

Het bedrijf heeft het, niet geheel onbegrijpelijk, maar niet over de kosten en de haalbaarheid van dit project.

Bronnen: Shimizu Corporation, via PhysOrg.com

Bronnen: http://www.physorg.com/news194706618.html

Beeld: Shimizu Corporation


Meer Nieuws