Is het krijgen van een tweeling erfelijk?

kijkmagazine

25-10-2012 09:00:48

Tweeling

“Is het waar dat de kans op een tweeling groter is als je tweelingen in je familie hebt?” vraagt Maartje Pouw zich af. “Mijn ouders zijn beiden twee-eiige tweelingen en mensen zeggen dat het een generatie overslaat en ik dus een grotere kans heb op een tweeling.”

Om de eerste vraag te beantwoorden: de kans dat een vrouw een twee-eiige tweeling krijgt, is inderdaad groter als zij veel twee-eiige tweelingen in de familie heeft. En die kans kan een generatie overslaan. Dat geldt vooral als je de aanleg op een dubbele eisprong van je vader erft, legt Petra Zwijnenburg van het Tweelingen Informatiecentrum uit. “Die aanleg komt niet tot uiting bij een man; bij hem vindt immers geen eisprong plaats. Maar als hij die aanleg aan een dochter doorgeeft, heeft zij wel meer kans op het krijgen van een tweeling. De aanleg slaat dus geen generatie over, maar de uiting ervan wel.”

Ook als je de aanleg via je moeders kant erft, kan er overigens best een generatie worden overgeslagen. Maar voor hetzelfde geld wordt er in elke generatie een tweeling geboren. We hebben het immers over erfelijkheid en kansen…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Eyup SalmanPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis