ISS-astronaut maakt prachtige timelapse

KIJK-redactie

24 October 2019 10:59

timelapse

Vierhonderd foto’s in elf minuten. Dat is wat astronaut Christina Koch nodig had om deze waanzinnige timelapse van de aarde en de sterren te creëren.

Toen Koch de honderden foto’s nam, ‘vloog’ het International Space Station (ISS) over Namibië richtig de Rode Zee. Het is duidelijk dat de cirkelvormige strepen in de lucht sterrensporen zijn, maar de lichten op de grond zijn afkomstig van andere bronnen.

Zo verschijnen steden als geel-witte gestippelde strepen onderaan de foto. Elk puntje dat je ziet, is een ander frame in de timelapse. Ook kun je op de plaat enkele dunnere oranje lijnen met donkere tinten zien; dit zijn branden die in Angola en de Democratische Republiek Congo woeden.

De witte flitsen die je noordelijker van de branden ziet, zijn onweersbuien. Op het moment dat Koch de timelapse maakte, was het boven een groot deel van Centraal-Afrika namelijk flink aan het donderen.

De timelapsefoto die ISS-astronaut Christina Koch onlangs maakte. Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © Christina Koch/ISS

Tot slot is langs de horizon een vage, gele boog te zien die in het Engels airglow wordt genoemd. Verschillende processen in de bovenste atmosfeer van de aarde veroorzaken de zwakke lichtemissie, zoals atomen die overdag door de zon worden geïoniseerd.

Bronnen: Universe TodayScienceAlert

Beeld: Christina Koch/ISS

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK










Meer Nieuws