ISS-robot krijgt benen

VB

22-04-2014 13:00:45

Hij moest zich drie jaar met een platform als onderstel in het International Space Station redden, maar nu heeft Robonaut 2 dan toch eindelijk benen gekregen. Zijn ledematen werden in het onbemande ruimteschip Dragon van SpaceX vervoerd naar het ISS.

De benen van Robonaut 2 (R2) zijn elk een kleine 1,5 meter lang en bestaan uit zeven ‘gewrichten’. In plaats van voeten heeft de spacerobot een soort grijpers die hem in – en zijn opvolger straks ook buiten – het ISS helpen om zich voort te bewegen. Elke grijper is voorzien van licht, camera’s en sensors die R2 helpen om een 3D-plattegrond van het ISS te maken, zodat hij zich uiteindelijk zelfstandig kan voortbewegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ontwikkelen van de benen kostte zo’n 6 miljoen dollar. Het bouwen en vluchtklaar maken kostte nog eens 8 miljoen dollar. Nu R2 benen heeft, wordt hij voor de astronauten aan boord een stuk handiger. Hij kan makkelijker dingen aangeven en de klusjes doen die voor mensen erg intensief of vervelend zijn, zoals het doormeten van de luchtstroom uit de filters van het ISS.

robonaut

Waarom zoveel geld investeren in een robot in het ISS die het werk van de astronauten makkelijker, maar ook weer niet schokkend anders maakt? Het mobiel maken van spacerobots is een belangrijke stap voor de toekomst. Het uiteindelijke doel is dat robots bij bijvoorbeeld een Marsmissie als eerste worden gelanceerd, het basiskamp klaarmaken en er dan pas menselijke astronauten volgen.

Robonaut 2 verheugde zich op Twitter al op de komst van zijn nieuwe aanhangsels:

Schermafbeelding 2014-04-19 om 19.36.14

Bronnen: NASA, GuardianPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws