Eerste niet in de VS gebouwde F-35’s voor Italië

KIJK-redactie

23 December 2016 13:00

F-35

Lockheed Martin Aeronautics Photo by Angel DelCueto Job Reference Number: FP161052 Rein WMJ Reference Number: 16-03497 Customer: Mike Rein, Communications Event: F-35A Demo for Friend of RIAT Location: RAF Fairford Date: 07-05-2016 Time: 1000

De Italiaanse luchtmacht heeft de eerste niet in de VS gebouwde, operationele F-35’s in gebruik genomen.

De eerste operationele F-35’s van niet Amerikaanse makelij zijn onlangs in Italië van de spreekwoordelijke band gerold. De Italiaanse luchtmacht heeft ze in gebruik genomen.

Het gaat om twee toestellen die op een productielijn in Cameri in Noord-Italië zijn gebouwd. De Italiaanse luchtmacht heeft de toestellen opgehaald en naar de luchtmachtbasis van Amendola in Zuid-Italië gevlogen. Daar zijn ze nu gestationeerd. Eerder bouwde de fabriek in Cameri al vier F-35-trainingstoestellen die nu op Luke Air Force Base in Arizona zijn gestationeerd.

F-35 Italië

In februari 2016 was een in Italië gebouwd exemplaar de eerste F-35 die de Atlantische Oceaan overstak. De jet wordt in Amerika als trainingstoestel ingezet.

Ontwikkeling F-35

De F-35 Lightning II, ook wel bekend als Joint Strike Fighter, is ontworpen door het Amerikaanse Lockheed Martin. Maar aan de ontwikkeling doen in totaal negen landen mee, waaronder Nederland en Italië. Uit die deelname vloeien tegenorders voort, waar de deelnemende landen van profiteren.

Italië dus ook, dat de assemblage van de F-35 naar zich toe heeft kunnen trekken. Het Italiaanse ministerie van defensie is de eigenaar van de productielijn in Cameri. Het Italiaanse bedrijf Alenia Aermachi en Lockheed Martin exploiteren gezamenlijk de lijn. In totaal zal de fabriek negentig F-35’s produceren voor de Italiaanse luchtmacht, en daarnaast ook een serie F-35A’s voor de Nederlandse luchtmacht.

De fabriek is tevens aangewezen als toekomstige centrale Europese locatie voor onderhoud, reparaties, upgrades en overhauls van de F-35.

In Amerika werd eerder dit jaar het eerste squadron F-35’s combat ready verklaard.

Bron: Defense News


Meer Nieuws