Jaartje neutrino’s tellen op de Zuidpool?

kijkmagazine

26-01-2015 09:00:43

IceCube zuidpool - header

Geen last van een beetje vrieskou? Een Amerikaanse universiteit zoekt twee mensen die een dik jaar lang willen werken voor het zuidpoolexperiment IceCube.

Nee, de KIJK-site is geen vacaturebank geworden voor wetenschappers. Maar deze wilden we je niet onthouden: je kunt een gooi doen naar de positie van ‘experiments operator’ voor het IceCube-experiment. Op de zuidpool. Voor minstens een jaar. En als het écht koud begint te worden, kun je een dik halfjaar lang niet meer weg.

Kubieke kilometer ijs

Wel werk je dan voor, laten we eerlijk zijn, een van de coolste experimenten van dit moment. IceCube bestaat uit meer dan vijfduizend sensors verdeeld over een kubieke kilometer (!) zuidpoolijs. Die zijn bedoeld om neutrino’s te detecteren: deeltjes die zich zo weinig van gewone materie aantrekken, dat ze een goede kans maken om ongehinderd door een plak lood van lichtjaren dik te vliegen. Maar als je een kubieke kilometer ijs in de gaten houdt, registreer je toch een deel van deze deeltjes. En dat kan prangende vragen over ons heelal beantwoorden, zoals: hoe ontstaan kosmische stralen precies?

Wil je je gaan inspannen voor dit experiment, dan moet je natuurlijk wel aan wat voorwaarden voldoen. In elk geval moet je een master in informatie, natuurkunde, elektrotechniek of een vergelijkbaar vakgebied hebben, of een bachelor met genoeg aanvullende ervaring. Verder moet je goed om kunnen gaan met UNIX en wordt allerlei andere computerkennis erg op prijs gesteld. Ervaring met het werken in poolgebied, op grote hoogtes en/of in andere afgelegen gebieden is uiteraard ook een pre.

Geïsoleerde gemeenschap

Mocht je de baan krijgen, dan word je natuurlijk niet gelijk in de zuidpoolkou gedropt. Eerst krijg je een training in Madison, Wisconsin (VS), die begint in augustus. Van begin oktober 2015 tot oktober of november 2016 ben je dan echt op de zuidpool, waarbij je tussen midden februari en midden oktober niet meer weg kunt. Tijdens de zuidpoolwinter ben je dus helemaal aangewezen op de kleine, geïsoleerde gemeenschap die het IceCube-experiment draaiende moet houden.

IceCube - poollicht

Het is een “veeleisende baan”, geeft de Universiteit van Wisconsin-Madison toe, die je werkgever zou worden. Maar, zo vervolgt de tekst: “Voor de juiste persoon zal dit ook een uitzonderlijk bevredigende job zijn, met een leidende rol bij een van de meest ambitieuze wetenschapsprojecten op Antarctica.”

Waarvan akte. Jammer dat onze UNIX-skills wat roestig zijn op de KIJK-redactie.

Bron: Universiteit van Wisconsin-Madison

Beeld: Forest Banks/NSF, Sven Lindstrom/NSFPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis