Jaguar verbreekt wereldrecord met elektrische boot

Laurien Onderwater

18-06-2018 12:59:14

jaguar elektrische boot wereldrecord

Het oude record – dat al sinds 2008 staat – is ruimschoots overtroffen met Jaguars Vector V20E. Bekijk het filmpje!

We kennen het Britse automerk Jaguar vooral van de luxe auto’s met de zilveren katachtige voorop dat sinds 2016 ook deelneemt aan de Formule E. Maar naast het ontwikkelen van luxe en elektrische auto’s is Jaguar ook erg goed in het produceren van boten. Elektrische boten welteverstaan. En afgelopen vrijdag heeft Jaguar een wereldrecord gevestigd op het water met zijn elektrische V20E-boot.

Flinke vaart

Het oude wereldrecord stond al tien jaar op 123,6 kilometer per uur. Jaguars V20E ging daar ruimschoots overheen met het nieuwe record: maar liefst 142,6 kilometer per uur. Het record werd gevestigd over een traject van een kilometer lang dat in twee richtingen is afgelegd op Coniston Water in Engeland.

De elektrische boot is ontworpen en gebouwd door Jaguar Vector en ontwikkeld – in samenwerking met Williams Advanced Engineering – met behulp van Formule E-technologie. De V20E kon het record breken dankzij zijn twee Yasa-elektromotoren aangedreven door accu’s met een vermogen van zo’n 299 pk (220 kW). Williams leverde de elektrische kracht-, motor- en controlesystemen voor de boot.

Slechts het begin

Volgens de drie bedrijven (Jaguar, Vector en Williams) is dit pas het begin van de samenwerking. De bedrijven hopen in de toekomst op nog krachtigere boten, dus dit wereldrecord zal hoogstwaarschijnlijk niet heel lang blijven staan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Jaguar Vector Racing, New Atlas, Engadget

Beeld: Jaguar

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes