Japanners maken krachtigste magnetische veld

André Kesseler

29-09-2018 12:59:14

Dit Japanse onderzoek naar het krachtigste magnetische veld kan tot nieuwe elektrische apparaten leiden en interessant zijn voor kernfusie.

Met een techniek die electromagnetic flux compression wordt genoemd, slaagden wetenschappers van de Universiteit van Tokyo erin een controleerbaar magnetisch veld te genereren van 1200 tesla, ongeveer 400 keer krachtiger dan dat van een MRI-scanner.

Een magnetisch veld van die sterkte kan worden gebruikt bij onderzoek naar allerlei materialen. Halfgeleiders bijvoorbeeld kunnen met behulp van zo’n elektromagnetisch veld op nanoschaal worden bestudeerd. Hoe krachtiger het veld, hoe groter de resolutie van de meetgegevens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kernfusie

In een persverklaring zegt onderzoeker Shojiro Takeyama: “Met magnetische velden boven 1000 Tesla ontstaat er een aantal interessante mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de beweging van elektronen waarnemen die zich buiten bepaald materiaal begeven.” Volgens Takeyama kan dat tot totaal nieuwe elektronische apparaten leiden. Maar het zou ook heel handig kunnen zijn op het gebied van kernfusie, waar elektromagnetische velden een belangrijke rol spelen bij het in toom houden van superhete plasma’s.

Door het enorme vermogen werd de deur van de beschermende kooi geblazen waar de apparatuur in was opgesteld. “Ik had de deur berekend op ongeveer 700 T”, zegt Takeyama. “De volgende keer zal ik hem dus een stuk sterker moeten maken.”

Russische explosie

Overigens slaagden Russische onderzoekers er onlangs in om een elektromagnetisch veld van 2800 tesla op te wekken, maar in tegenstelling tot de Japanners konden ze die niet in toom houden. Tijdens de proef knalde hun apparatuur dan ook volledig uit elkaar. Het veld dat het Japanse team produceerde, duurde bovendien veel langer dan het Russische veld. Wel 100 microseconden – ongeveer een duizendste van de tijd die het kost om met je ogen te knipperen.

Bronnen: IEEE, Popular Mechanics

Beeld: Universiteit van Tokyo/2018 Shojiro Takeyama

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws