Japanners simuleren tornado boven vergadertafel

kijkmagazine

08 December 2010 16:00

Om te weten te komen wat er precies gebeurt als er een stevige tornado over hun land raast, hebben Japanse wetenschappers een tornadosimulator gebouwd.

“We doen dit omdat ons de laatste jaren veel meer berichten van grote schade aan gebouwen en dergelijke bereikt dan daarvoor”, zegt Hitomitsu Kikitsu, een bij het project betrokken wetenschapper werkzaam aan het Nationale Instituut voor Land- en Infrastructuurmanagement.

De simulator maakt wel vrij kleine tornadootjes; met een middellijn van anderhalve meter razen ze over een tafel van 2,3 bij 5 meter:

De hoogste windsnelheid die de simulator kan opwekken, is zo’n 20 meter per seconde. Een mini-storm met dat soort snelheden komt overeen met een echte storm die windsnelheden heeft van zo’n 70 meter per seconde, mailt Kikitsu. Kijken we naar de Fujita-schaal, waarbij tornado’s worden ingedeeld op grond van de hoeveelheid schade die ze aanrichten, dan is zo’n storm van het type F3. Dat wil zeggen: een tornado die daken en muren van goed gebouwde huizen vernielt, zware auto’s optilt, de meeste bomen in een bos uit de grond trekt en flatgebouwen beschadigt.

Volgende stap is om kleine huisjes op de tafel te bouwen, om daar de simulator overheen te laten gaan en te kijken wat er gebeurt. Oftewel: de nachtmerrie van elke modelspoorbouwer uitvoeren.

Bronnen: New Scientist

Beeld: National Institute for Land and Infrastructure


Meer Nieuws