Japanse regering wil reserve-Tokyo

André Kesseler

04 November 2011 09:00

In Japan zijn plannen gepresenteerd voor een compleet nieuwe stad. Die moet als backup dienen voor het geval Tokyo weer door een aardbeving wordt getroffen.

De recente zeebeving en de daaropvolgende tsunami zorgde ervoor dat grote delen van Tokyo wekenlang zonder stroom kwamen te zitten. En dus heeft de Japanse regering een plan opgeworpen om 450 kilometer landinwaarts een nieuwe versie van de hoofdstad te bouwen.

Het doel is om ervoor te zorgen dat, als Tokyo met een nieuwe ramp te maken krijgt, de overheidsinstanties gewoon hun werk kunnen blijven doen. Een fijne naam heeft de nieuwe ‘metropool’ nog niet; de werktitel is namelijk IRTBBC, oftewel Integrated Resort Tourism, Business and Backup City.

Als de plannen doorgaan, verrijst de stad op een stuk land van 5 vierkante kilometer en gaat dan plaats bieden aan zo’n 50.000 inwoners en 200.000 forenzen uit omliggende steden. (Er is dus geen plek voor alle 13 miljoen inwoners van Tokyo.) Er komen veel kantoren, die voor een deel in een 652 meter hoge wolkenkrabber worden ondergebracht, maar er is ook plek voor hotels, toeristenresorts, casino’s en parken.

Een groep stadsplanners heeft gevraagd om een bedrag van 120.000 euro om de haalbaarheid van de nieuwe stad te onderzoeken. Dan zal waarschijnlijk ook duidelijk worden wat Tokyo 2.0 gaat kosten.

Bronnen: World Architecture News/inhabitat.com

Beeld: Gussisaurio/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws