Japanse robot loopt als een mens

André Kesseler

2011-10-30 09:00:40

De meeste robots lopen met behulp van een hele berg elektronica. Japanse wetenschappers ontwikkelden een robot die het op een menselijke manier doet: door voorover te vallen. En die robobeentjes gaan mensen helpen.

BlueBiped werd ontwikkeld door wetenschappers van het Nagoya Institute of Technology en heeft echt dezelfde natuurlijke tred als een mens. Hij wandelt, in tegenstelling tot zijn collega-robots, zonder kunstmatige spieren, elektromotortjes of computers. Je geeft hem een duwtje en hij kuiert op zijn gemak over de loopband.

Een eerdere versie van de BlueBiped haalde vorig jaar het Guiness Book of Records door zonder menselijk hulp een wandeling van dertien uur te maken. Hierbij zette de robot 100.000 stappen en legde hij een afstand van 14,5 kilometer af.

De Japanners hebben nu een model ontwikkeld dat kan worden ingezet als exoskelet (een extern skelet) en onder meer gebruikt kan worden om mensen met loopproblemen te helpen. Maar je kunt hem, als je het onderstaande filmpje mag geloven, ook als een soort pakezel gebruiken. Al denken wij dat je in zo’n geval beter een kruiwagen kunt pakken…

Bron: ExtremeTech

Beeld: Nagoya Institute of TechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde