Je lichaam als bluetooth-apparaat

kijkmagazine

05-09-2015 16:00:15

Wetenschappers claimen een manier te hebben gevonden om communicatie tussen draagbare apparaten efficiënter te maken.

Of het nu je smartphone, fitnessband of smartwatch is, draagbare apparaten – wearables – maken vaak gebruik van bluetooth om gegevens draadloos met elkaar uit te wisselen. Onderzoekers van de University of California in San Diego hebben nu een opmerkelijke methode ontwikkeld die dat proces tot wel tien miljoen keer efficiënter zou kunnen maken.

Geen hindernis meer

De grootste hindernis voor een efficiënte bluetooth-verbinding tussen apparatuur zijn wijzelf. Het menselijk lichaam blokkeert de elektromagnetische straling tussen bluetooth-apparatuur, waardoor het zendende device de verbinding een stevige boost moet geven om het contact in stand te houden. Wie dus data van zijn smartwatch naar zijn smartphone wil zenden, kampt met een trage verbinding.

De ontwikkelaars in San Diego hebben daar iets op bedacht. Ze hebben een communicatiesysteem ontwikkeld waarbij het menselijk lichaam in plaats van een hindernis voor de connectiviteit te vormen, juist als platform voor de draadloze verbinding wordt gebruikt. Data stroomt daardoor ongehinderd door het lichaam van de ene wearable naar de andere.

Het systeem maakt gebruik van het natuurlijk magnetisch veld van het menselijk lichaam en werkt ongeveer op dezelfde manier als een MRI-scanner. Degenen die bang zijn dat het sturen van magnetische energie door het lichaam schadelijk is, proberen de onderzoekers gerust te stellen. Het is een zeer laag energieniveau, vertellen ze.

Toekomstig nut

Leuk gedaan, maar wat heb je eraan? Allereerst wordt er op deze manier enorm bespaart in stroomverbruik wanneer je apparaten draadloos met elkaar laat communiceren, zo stellen de onderzoekers. De power boosts die bluetooth vandaag de dag nodig heeft om menselijke obstakels te omzeilen zijn niet langer vereist.

Zo’n accubesparing lijkt nu wellicht nog wat triviaal, maar in de toekomst zou het weleens zeer waardevol kunnen blijken. Voorspeld wordt dat mensen steeds meer wearables zullen gaan dragen om hun fysieke activiteiten te meten en te analyseren. En al die stappentellers, bloeddrukmeters en lichaamsscanners kunnen dan zeer efficiënt met elkaar communiceren via je lichaam, zo stellen de onderzoekers. Bovendien, voegt één van hen toe, is je persoonlijke data beter beschermd dan je vrij rondvliegende bluetooth-data.

Bronnen: UC San Diego, ScienceAlert

Beeld: UC San Diego Jacobs School of Engineering/FlickrPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws