Je voetstappen verraden wie je bent

KIJK-redactie

28 September 2011 16:00

Computers kunnen aan de hand van voetstappen met 99,8 procent nauwkeurigheid mensen identificeren.

Het vliegveld heeft binnenkort misschien een nieuwe manier om je identiteit te controleren: je manier van lopen. Voetstappen zijn namelijk bijna net zo uniek als vingerafdrukken, concluderen Todd Pataky van de Japanse Shinshu-universiteit en collega’s in een nieuwe studie. “Ook al hebben mensen dezelfde voetgrootte en dezelfde lichaamsbouw, iedereen zet zijn voet anders neer”, aldus de wetenschapper.

Bij het onderzoek van Pataky moesten 104 mensen over een plaat van een halve meter lopen, die duizend druksensors bevatte. Elke persoon moest tien stappen zetten die door een computer werden opgenomen. De sensors registreerden hoe elke voet druk uitoefende op de grond en hoe die druk veranderde als de persoon liep. De computer berekende vervolgens welke patronen er in het lopen zaten. Van de 1040 stappen die waren opgenomen, kon hij er maar drie niet identificeren.

Christopher Nester van de Universiteit van Salford in Engeland ziet echter wel een nadeel. “Deze manier van identificeren kan alleen door met blote voeten door de beveiliging te lopen”, stelt hij op de site van New Scientist. “Niemand vind het erg om het topje van zijn vinger op een scherm te leggen, omdat dat schoon is. Maar onze voeten wassen we niet zo vaak.”

Pataky noemt zelf nog een ander punt: “Iedereen kan zijn manier van lopen aanpassen. Deze beveiliging is nu dus nog alleen mogelijk op plaatsen waar mensen geïdentificeerd wíllen worden. Denk bijvoorbeeld aan immigratiecontroles op vliegvelden.” Om de methode ergens anders toe te kunnen passen, moet er verder onderzoek worden gedaan naar het herkennen van gemanipuleerde voetstappen.

Bronnen: Interface, New Scientist

Beeld: Angelina


Meer Nieuws