Jongen krijgt 3D-geprinte wervel

KIJK-redactie

27-08-2014 11:00:18

Het is Chinese dokters gelukt om een 3D-geprinte wervel te implanteren in de wervelkolom van een jongen met botkanker.

Chirurgen van het Peking University Third Hospital zijn erin geslaagd om een deel van de wervelkolom met een 3D-printer na te bootsen en te plaatsen in het lichaam van een 12-jarige Chinese jongen. Een paar maanden voor de vijf uur durende operatie werd bij het kind, genaamd Minghao, een kwaadaardige tumor op zijn wervelkolom ontdekt. Een paar botten ter hoogte van zijn nek moesten worden verwijderd, maar zijn nu vervangen door het 3D-model.

De kunstmatige wervel is gemaakt van aluminiumpoeder. Om de structuur op zijn plaats te houden werd geen gebruik gemaakt van cement of schroeven, wat bij de meeste implantaten wel het geval is, maar werden er kleine gaten in de 3D-print geboord. Door deze gaatjes kan botweefsel groeien om alles stevig vast te houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vijf dagen na de operatie lukt het de jongen nog niet om te spreken, maar hij voelt zich naar omstandigheden goed. Hij kan alweer kleine stukjes lopen. De komende drie maanden zal hij nog een speciale neksteun moeten dragen. Hierna kunnen de dokters pas uitwijzen of de 3D-geprinte wervel op de juiste plek in het lichaam blijft zitten.

Bronnen: Popular Science

Tekst: Naomi Jansen

Credit: Peking University Third HospitalPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws