Kakkerlakken als wapen tegen bacteriën

KIJK-redactie

08 September 2010 16:00

Stofjes uit de hersenen van kakkerlakken en sprinkhanen kunnen worden gebruikt om antibiotica te vervangen.

MRSA, ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, is een bacterie die resistent is voor de meeste antibiotica. Hierdoor komt deze veel voor in ziekenhuizen en is ze moeilijk te bestrijden. Nu is bij onderzoek een chemische stof gevonden in de hersenen van kakkerlakken en sprinkhanen die deze bacteriën kan doden zonder de menselijke cellen te beschadigen.

De genoemde insecten staan bekend om hun weerstand tegen vuile omgevingen. Om hun zenuwstelsel te beschermen, zullen ze dus een goed afweersysteem moeten hebben. Dit is de reden dat in de hersenen van deze insecten stoffen te vinden zijn die de mens kan gebruiken bij het bestrijden van MRSA.

Onderzoeker Simon Lee van Nottingham University heeft in de hersenen van kakkerlakken negen verschillende chemicaliën gevonden, die allemaal eigenschappen hebben om 90 procent van MRSA te doden. Hij hoopt dat deze stoffen in de toekomst kunnen worden gebruikt om moeilijk te bestrijden infectieziekten aan te pakken. De huidige resultaten zijn veelbelovend, maar er zal vele jaren moeten worden getest en onderzocht voor deze medicijnen kunnen worden geproduceerd.

Bronnen: BBC News










Meer Nieuws