Kalasjnikov komt met kamikaze-drones

Laurien Onderwater

22-02-2019 08:59:11

kamikazedrone kalasjnikov

Het Russische bedrijf Kalasjnikov is druk bezig zijn productportfolio uit te breiden. Onlangs presenteerde het zijn zelfvernietigende drone KUB-BLA.

We kennen de firma Kalasjnikov vooral van de beruchte AK-47, ontworpen door Michail Kalasjnikov. Maar het bedrijf ontwerpt en ontwikkelt veel meer, waaronder elektrische auto’s (in retrostijl), boten en zelfs unmanned aerial vehicles (UAV’s). Onlangs onthulde het bedrijf zijn KUB-BLA-drone: een onbemand vliegtuigje dat een kleine explosieve lading bij zich heeft. De kamikaze-drone duikt vervolgens op een doelwit om dat – en zichzelf – op te blazen.

Lees ook: Kalasjnikov toont elektrische auto in retrostijl

Kamikaze

KUB-BLA heeft een laadvermogen van 3 kilogram, kan dertig minuten vliegen en bereikt snelheden tot maximaal 130 kilometer per uur. Verder valt uit het Russische persbericht – na het in de vertaalmachine te hebben gegooid – op te maken dat KUB-BLA niet alleen voorgeprogrammeerde doelen kan uitschakelen, maar dat hij ook zelf een doelwit kan herkennen aan de hand van een afbeelding die naar het besturingssysteem is geüpload.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Sergey Chemezov, CEO van Rostec (het Russische staatsbedrijf waarvan Kalasjnikov onderdeel is), is KUB-BLA een “zeer nauwkeurig en effectief wapen dat door traditionele  luchtverdedigingssystemen heel moeilijk te bestrijden is.”

De drone – gebouwd door Kalasjnikovs dochterbedrijf ZALA Aero, een grote Russische dronefabrikant – werd onlangs gepresenteerd tijdens een vijfdaagse wapenbeurs; de International Defence Exhibition and Conference (IDEX) in Abu Dhabi.

Kalasjnikov geeft aan dat KUB-BLA meerdere tests succesvol heeft uitgevoerd en dat het kamikazetoestel klaar is voor gebruik.

Bronnen: Kalasjnikov (vertaald persbericht), Popular Mechanics, Defense News

Beeld: Kalasjnikov

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis