Kan ledverlichting mobiele telefoons storen?

André Kesseler

27-05-2013 09:00:33

Man belt met mobiele telefoon

“Mijn vrouw werkt sinds kort in een nieuw gebouw met veel led-verlichting”, mailt KIJK-lezer Frits Bruins. “En daar is de ontvangst van mobiele telefoons heel erg slecht. Kan dat met elkaar te maken hebben?”

Led-lampjes zijn vrij eenvoudige diodes die licht uitstralen als er stroom doorheen wordt gejaagd. De lampjes zelf zullen geen radiogolven uitzenden. Maar doordat ze, net als veel andere elektrische apparatuur, niet op 230V-wisselstroom werken, maar op 12V-gelijkstroom is er een omzetter of voeding nodig. En daar kan het mis gaan.

René Wevers van Stratix Consulting, adviesbureau voor communicatie-infrastructuren zegt daarover: “Om te kunnen storen, zou de led-verlichting radiogolven uit moeten zenden in dezelfde frequentiegebieden als mobiele telefonie: 900 MHz, 1800 MHz of 2100 MHz. Om dat te voorkomen, moet elektrische apparatuur, dus ook led-verlichting, aan verschillende Europese standaarden voldoen die limieten stellen aan de emissie van radiogolven. Het zou kunnen dat er in dit geval (goedkope) led-verlichting van buiten de EU is geïnstalleerd die niet aan de standaarden voldoet. Telecom waakhond OFCA uit Hongkong heeft bijvoorbeeld led-systemen gevonden die kunnen storen op de mobiele frequenties.”

Kortom: theoretisch is het mogelijk, maar er zijn natuurlijk meer ‘obstakels’ die voor een verminderde ontvangst kunnen zorgen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: RubenshitoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws