Kankermedicijnen met goud gemaakt

KIJK-redactie

15-01-2015 11:00:08

Twee goudcomplexen kunnen mogelijk worden gebruikt bij de behandeling van kanker.

In een groot deel van de geneesmiddelencocktails die worden gebruikt tijdens chemotherapie worden platinacomplexen verwerkt. Platina werkt goed, maar zorgt ook voor veel bijwerkingen. Bovendien kunnen tumoren resistent worden tegen deze complexen. Benoit Bertrand heeft in zijn promotieonderzoek twee alternatieven gevonden die zijn gebaseerd op goud.

Hij synthetiseerde verschillende types goudcomplexen, waaronder goud(I)-N-heterocyclische carbenen, cyclische goud(III)complexen en goud(I)-N-heterocyclische carbeen. Vooral de stof TMX2Au was veelbelovend. Dit complex doodde eierstokkankercellen, maar was bijna niet giftig voor gezonde cellen uit de lever, darm en nieren van ratten.

Een bijkomend voordeel is dat de goudverbindingen een ander werkingsmechanisme hebben dan platinaverbindingen. Hun effectiviteit wordt dus niet beperkt door resistentie die is ontstaan tegen de platina bevattende variant.

Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen, Inorganic Chemistry, European Journal of Inorganic Chemistry, Journal of Organometallic ChemistryPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis