Kans op knokkelkoorts in sommige WK-steden

KIJK-redactie

19-05-2014 16:00:08

Knokkelkoorts maakt muggen hongerig

Supporters die naar het WK in Brazilië gaan, hebben een verhoogde kans om knokkelkoorts via een muggensteek op te lopen. Gelukkig speelt het Nederlands elftal vooralsnog in veilige plaatsen.

Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft voorspellingen gedaan over waar in Brazilië een knokkelkoortsuitbraak de meeste kans maakt tijdens het aankomende wereldkampioenschap. Ze deden hun voorspellingen op basis van temperaturen, regenbuien en vorige uitbraken van de ziekte. De speelsteden Fortaleza, Recife en Natal in het noordoosten van Brazilië worden bestempeld als high-risk-gebieden. In de overige speelsteden is de kans klein dat je besmet raakt met de gevaarlijke ziekte.

In de groepsfase speelt het Nederlands elftal alleen in Salvador waar een gemiddeld gevaar dreigt; deze stad ligt net iets ten zuiden van de drie high-risk-steden. De steden Sao Paulo en Porto Alegre – waar de andere groepswedstrijden plaatsvinden – zijn zo goed als veilig. Mochten de Nederlandse spelers de groepsfase overleven, dan zouden ze in de risicostad Fortaleza terecht kunnen komen. Ben je van plan om daar het Nederlands elftal te gaan supporteren, bescherm je dan goed.

Dodelijke ziekte

Knokkelkoorts is een virusziekte die door een mug wordt overgedragen en voornamelijk voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De ziekte zorgt voor koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en kan zelfs leiden tot de dood – al komt dat niet vaak voor. De enige manier om de ziekte te voorkomen, is ervoor zorgen dat je niet wordt gestoken.

Toch verzekeren de onderzoekers in The Lancet dat het risico op het krijgen van knokkelkoorts over het algemeen klein is, ook in de risicogebieden. De steden zijn ruim op tijd geïnformeerd over het verhoogde risico en zullen er alles aan doen om een epidemie te voorkomen.

Bron: The Lancet Infectious Diseases via Science Signal/Noise 

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis