Wat eten ze met kerst wereldwijd?

KIJK-redactie

25 December 2014 13:00

Wij slaan weer massaal aan het gourmetten tijdens kerst. Maar wat eten ze eigenlijk in andere landen?

Gerookte varkensrib oftewel hamborgarhryggur staat met kerst op tafel in IJsland. Het schijnt dat de traditie om het vlees te roken, is ontstaan vanwege het gebrek aan koelkasten. Daarom hingen de IJslanders het vlees maar te drogen bij het vuur.

Overgewaaid uit Engeland staat er bij de meeste families in de Verenigde Staten geroosterde kalkoen, rosbief of ham als hoofdgerecht op het kerstmenu. Een bekend toetje in de VS is – net als in veel andere Engelstalige landen – de Christmas pudding. Oorspronkelijk heeft deze pudding dertien ingrediënten die staan voor Jezus en zijn twaalf apostelen.

turkey

In Duitsland heeft men op het eerste gezicht een erg gezond kerstmenu. Er worden veel groenten gegeten, waaronder boerenkool, spruitjes en rode kool. Traditionele hoofdgerechten zijn geroosterde gans of karper. Een heel ander gerecht, maar wel typisch Duits, is de Christstollen (bij ons bekend als de kerststol). Dit zoete brood is van oorsprong een Joods gerecht.

Het is een populair kerstgerecht in Slowakije, maar waarschijnlijk zou je de kinderen in ons land er minder blij mee maken: zuurkoolsoep (kapustnica) met gedroogde champignons, worst en soms gedroogde pruimen. Wat wel in de smaak zal vallen, is de traditie waarbij men de zogenoemde loksa-pudding tegen het plafond mag smijten. Hoe beter het spul blijft plakken, hoe meer geluk de familie in het nieuwe jaar zal hebben.

zuurkoolsoep

In Australië valt kerst midden in de zomer. Dit is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom veel Australiërs het vlees, zoals kalkoen of ham, koud en met fris cranberrysap serveren tijdens de feestdagen. Ook wordt er tijdens kerst – uiteraard – regelmatig gebarbecued Down Under.

Zoals we van het IKEA-land Zweden zijn gewend, is hun traditionele kerstmenu netjes geordend. Het Julbord, dat staat voor kersttafel, heeft drie gangen. De eerste gang is vis, vaak haring. De tweede gang bestaat uit koude vleesgerechten zoals ham, maar ook hoofdkaas (plakjes varkensvlees van kop, staart en oren). De derde gang bestaat uit warme gerechten, waaronder de bekende Zweedse gehaktballetjes (köttbullar).

gehaktballetjes

In Japan hebben ze een wel heel merkwaardige traditie opgebouwd wat betreft het kerstmaal. Als je niet al weken van tevoren reserveert, grijp je mis bij… Kentucky Fried Chicken! In 1974 begon KFC, een Amerikaanse fastfoodketen, in Japan met het promoten van hun gefrituurde kip als kerstgerecht. De aanleiding? Een gebrek aan kalkoen.

Bronnen: Wikipedia, The Reykjavik Grapevine, Lucious Literaries, CNBC

Beeld: Pixabay/CCO 1.0 (kalkoen), Maciarka/CC BY-SA 3.0 (zuurkoolsoep), Kim Scarborough/CC BY-SA 2.5 (Zweedse gehaktballetjes)


Meer Nieuws