KIJK 12/2012: 10.000 jaar klimaatgeweld

kijkmagazine

05-10-2012 16:00:35

KIJK 12/2012 - banner

Deze week is KIJK 12/2012 naar de drukker gegaan. Met als coveronderwerp de enorme invloed van het klimaat op de geschiedenis.

Onze geschiedenis bevat de sporen van talloze bloederige veldslagen, genadeloze veldheren, woeste krijgers en politieke intriges. Daar zijn vele boeken over volgeschreven. Maar we vergeten één wel heel belangrijke speler, eentje die je vooral niet moet onderschatten: het weer. Fikse regenbuien of een koudegolf konden zomaar de gewassen vernielen, met hongersnoden en oorlogen tot gevolg. Mooi weer stemde de mensen gunstig en leidde via betere oogsten ook tot de groei en ontwikkeling van een volk. Welke beschavingen profiteerden van zacht weer, welke werden op hun knieën gedwongen door barre omstandigheden? KIJK dook de geschiedenisboeken in op zoek naar de rol van weer en klimaat.

KIJK 12/2012 - coverVerder onder meer in deze editie:

  • Wat als… de 9/11-aanslagen nooit hadden plaatsgevonden?
  • Een interview met de Italiaanse bioloog Stefano Mancuso, die betoogt dat planten intelligent zijn en over meer zintuigen beschikken dan mensen of dieren.
  • Zit er leven onder het ijs van Europa en andere Jupitermanen?
  • De heropende jacht op de Verschrikkelijke Sneeuwman – nu in het DNA-lab!

KIJK 12/2012 ligt in de winkel van 19 oktober tot en met 15 november. Houd deze site de komende weken in de gaten voor voorproefjes van de artikelen en rubrieken uit dit nummer.

Beeld: Marco LapPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis