KIJK Live! 16 maart: allemaal vegetariër?

kijkmagazine

08 March 2016 13:00

Iedereen vegetariër, geen vlees

Wat zou er gebeuren als de hele wereld stopt met het eten van vlees? Daarover vertelt landbouweconoom Petra Berkhout op de KIJK Live! van 16 maart in Utrecht.

Tenzij de Partij voor de Dieren onverwacht héél flink gaat stijgen in de peilingen, zit een verbod op vlees er voorlopig niet in. Maar stel nu dat we wél met zijn allen afspreken: we stoppen volledig met het eten van beesten. Wat zou er dan gebeuren? Dat is het onderwerp van het praatje dat landbouweconoom Petra Berkhout (Wageningen UR) zal geven op de volgende editie van KIJK Live!

Misschien denk je dat je de gevolgen van zo’n vleesloze wereld wel kunt raden. Het zal ongetwijfeld goed zijn voor het milieu en de gezondheid, maar onze economie krijgt vast een gevoelige klap te verwerken als we volledig met de op vleesproductie gerichte veeteelt stoppen. Nou, zo zal Berkhout aantonen, dat laatste klopt al niet. En als je niet alleen naar het rijke Westen, maar naar de hele wereld kijkt, moeten er ook kanttekeningen worden geplaatst bij ‘het is zo goed voor de gezondheid en het milieu’.

Van quantum tot ijstijd

Op dezelfde avond zullen nog drie intrigerende scenario’s door deskundigen worden verkend. Natuurkundige Wim Beenakker doet uit de doeken hoe de wereld eruit had gezien als we de quantummechanica nooit hadden bedacht. Aardwetenschapper Frank Peeters vertelt wat er gebeurt als er een nieuwe ijstijd begint. En Henk van Arkel wordt op het podium geïnterviewd over een wereld zonder geld.

De reden voor al die gedachte-experimenten is dat op 16 maart het boek Wat als… verschijnt, waarin vijftig afleveringen zijn gebundeld van de gelijknamige KIJK-artikelenserie. Het eerste exemplaar wordt op deze KIJK Live! aangeboden aan sterrenkundejournalist Govert Schilling. Het tweede exemplaar is voor de winnaar van de KIJK-pubquiz, die halverwege de avond plaatsvindt. Het gloednieuwe, meer dan driehonderd pagina’s tellende boek zal uiteraard ook ter plekke te koop zijn, voor 14,95 euro.

Schrijf je in!

Het programma van de KIJK Live!-editie van 16 maart duurt van 20.00 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 en na afloop een borrel. Toegang is gratis! Wel vragen we je om je van tevoren in te schrijven, waarbij geldt: vol is vol. Dus wees er snel bij!

Je kunt je opgeven voor dit evenement door een mailtje te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘KIJK Live! 16 maart’, of via deze Meetup-pagina.


Meer Mens