KIJK Live! 22 oktober Delft: zelf fijnstof meten

kijkmagazine

2015-10-06 18:00:11

iSPEX-meting

Op donderdagavond 22 oktober strijkt KIJK Live! neer in het Science Centre Delft. Met als een van de onderwerpen: fijnstof meten met smartphones.

Fijnstof is naar spul, zowel voor het milieu als onze eigen gezondheid. Belangrijk dus om te weten waar deze door de atmosfeer zwevende deeltjes zich precies bevinden – en daar komt het project iSPEX om de hoek kijken. Dat stelt burgers in staat om dankzij een speciaal opzetstukje met hun iPhone de hoeveelheid fijnstof te meten. Al hun gegevens samen geven ons vervolgens een veel beter beeld van hoe het stof is verdeeld dan satellieten en meetstations doen. Op de KIJK Live! van 22 oktober vertelt de initiatiefnemer, sterrenkundige Frans Snik van de Universiteit Leiden, meer over het project.

En voor wie zegt: iSPEX – dat was toch een paar jaar geleden? Nou nee. Toen betrof het nog een puur Nederlands project, maar sindsdien zijn Snik en zijn team de grenzen over gegaan. As we speak wordt er als het goed is, gemeten in Athene, Barcelona, Belgrado, Kopenhagen, Londen, Manchester, Milaan en Rome. En wat Snik betreft, is daarna de rest van de wereld aan de beurt.

Gratis toegang

Op de Delftse KIJK Live! zullen er daarnaast nog drie à vier andere sprekers te zien zijn, die het over heel andere onderwerpen zullen hebben. Houdt deze site in de gaten voor meer informatie!

Deze editie van KIJK Live! vindt plaats in het Science Centre Delft. Het adres is Mijnbouwstraat 120; hoe je daar moet komen, vind je hier. Het officiële programma duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur en na afloop een borrel. Toegang is gratis; bovendien blijft het Science Centre speciaal voor ons open na 17.00 uur, zodat je daar – ook gratis – een kijkje kunt nemen voordat ons programma begint.

Schrijf je in!

Erbij zijn? Je kunt je opgeven via de site Meetup of door een mail te sturen naar info@kijkmagazine.nl met als titel ‘KIJK Live! Delft’ en in het bericht de namen van de bezoekers. Vol is vol, dus schrijf je snel in!

Frans Snik was trouwens al eerder te gast bij KIJK Live!, maar toen sprak hij over een heel ander onderwerp: de activiteit van onze zon. Bekijk het filmpje van zijn presentatie!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys