Kijk mee op een gezonken vliegdekschip

Naomi Vreeburg

28-08-2016 11:00:31

USS Independence

Hoe ziet de USS Independence eruit nadat hij meer dan zes decennia op de oceaanbodem heeft gelegen? Nou, zo.

In 1951 werd het vliegdekschip USS Independence volgestouwd met explosieven en aan de kust van San Francisco tot zinken gebracht. 65 jaar lang werd er niet meer naar omgekeken, tot nu. Wetenschappers aan boord van het onderzoekschip Nautilus hebben het schip gevonden en gefilmd met behulp van twee op afstand bestuurbare vaartuigen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op het filmpje is te zien dat het schip nu een tweede leven heeft als toevlucht voor heel wat marine leven – sponzen hebben de wapens die dienen als luchtafweer gekoloniseerd. Maar dit is niet het enige fascinerende wat de wetenschappers bij het schip aantroffen. In de ‘buik’ van de USS Independence vonden ze namelijk de resten van een Hellcat gevechtsvliegtuig.

USS Independence

De onderzoekers vonden in het schip een Hellcat gevechtsvliegtuig.

De USS Independence heeft heel wat voor zijn kiezen gehad. Na de Tweede Wereldoorlog diende het vaartuig namelijk als schietschijf om nucleaire wapens te testen bij de atol Bikini. Hier raakte het schip beschadigd door de schokgolven, hitte en straling, maar het bleef redelijk intact. In 1951 was het dan toch echt einde oefening, toen het vaartuig met springkoppen tot zinken werd gebracht.

Vanaf nu zal er heel wat onderzoek aan het wrak worden gedaan. Zo kijken de wetenschappers onder meer welke organismen op welke plek van de USS Independence leven. Ook onderzoeken ze hoe het schip zo goed intact is gebleven op de bodem van de oceaan. Wij zijn een beetje jaloers dat we niet tot het team behoren!

Bronnen: Wired, Live sciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis