Kijk uit naar deze komeet

Naomi Vreeburg

02 January 2017 13:00

komeet

Vanaf woensdag 4 januari is komeet C/2016 U1 zichtbaar aan onze ochtendhemel. Zet de datum in je agenda!

Altijd al eens een komeet langs de aarde willen zien scheren? Word dan nu maar enthousiast, want vanaf 4 januari tot en met 12 januari maak je kans om komeet C/2016 U1 te zien aan de ochtendhemel. En je hebt hier niet eens een superdeluxe telescoop voor nodig!

4 januari

In oktober 2016 werd deze komeet gespot door NASA’s infrarood ruimtetelescoop NEOWISE en is zijn perihelium – het punt waarbij de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst is – vastgelegd op 14 januari. Maar dan is het object in Nederland en België vrijwel onzichtbaar. Het meest gunstige moment waarop wij naar C/2016 U1 kunnen kijken is direct op 4 januari.

De kennismaking met deze komeet is direct ook een afscheid. Het object doet er namelijk duizenden jaren over om een rondje om de zon af te leggen, zo denken astronomen.

Aardscheerders

Telescoop NEOWISE werd eind 2009 gelanceerd en ontdekte in ruim een jaar tijd 34.000 asteroïden. Helaas was er al snel stront aan de knikker: de koelvloeistof van de telescoop raakte op en hij was bijna twee jaar uit de running. Maar sinds eind 2013 heeft hij zijn werk als spotter van aardscheerders – kometen en asteroïden die een bedreiging kunnen vormen – weer opgepakt.

Maar vormt C/2016 U1 dan een bedreiging voor aardbewoners? Nee hoor. De kleinste afstand tussen de aarde en de komeet bedraagt maar liefst 141 miljoen kilometer. Niets om je zorgen over te maken, dus je kunt met een gerust hart naar hem kijken.

Bron: hemel.waarnemen.com


Meer Nieuws