KIJK-verhalen genomineerd voor beste artikel

kijkmagazine

16 December 2014 14:00

Artikel van het jaar - header

Vandaag zijn de genomineerden bekendgemaakt voor de eLinea Publieksprijs ‘Artikel van het Jaar’. En KIJK staat er twee keer tussen, met artikelen over de schuldigen van WO I en de trucs die supermarkten hanteren.

Dit jaar wordt hij voor het eerst uitgereikt: de ‘Artikel van het Jaar’-prijs van eLinea, een dienst die artikelen en rubrieken uit allerlei Nederlandse en Belgische tijdschriften online verkoopt. Uit de vele duizenden teksten die eLinea in 2014 heeft gepubliceerd, koos de redactie 35 artikelen die met name “goed in staat bleken de lezer van begin tot eind te boeien”. KIJK kan met trots melden dat onze verhalen ‘De schuldigen van 1914’ en ‘Als het mandje maar volraakt’ nominaties hebben binnengehaald!

Het artikel ‘De schuldigen van 1914’ (KIJK 8/2014) werd geschreven door historicus en wetenschapsjournalist Maarten Muns. Na de Eerste Wereldoorlog wees men de Duitsers aan als schuldigen. Maar zat de vork werkelijk zo simpel in de steel? Muns’ conclusie: “Duitsland zette de eerste stap naar escalatie, maar alle schuld op het Duitse bord schuiven, is te simpel gedacht. Wat het begin van deze gruwelijke oorlog betreft, ging geen enkel land vrijuit.”

‘De slimme verkooptrucs van de supermarkt’ (KIJK 13/2014) is van de hand van wetenschapsjournalist en bioloog Ronald Veldhuizen. “Iedereen kent het wel: thuiskomen met boodschappen die je helemaal niet van plan was te kopen”, begint hij zijn artikel. Vervolgens bespreekt hij de verschillende trucs die supermarkten hanteren om je te verleiden en de wetenschap daarachter. Met als toetje een aantal tips om je mandje tegen al te veel onnodige artikelen te beschermen.

Gun je een van deze twee KIJK-artikelen de prijs, dan kun je vanaf vandaag tot en met 31 december op de eLinea-site je stem uitbrengen – en gelijk kansmaken op een iPad Air. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat. (Je moet ingelogd zijn bij eLinea om te kunnen stemmen, maar als je een nieuw account maakt, kun je twee dagen gratis lezen.)

Wij hopen in elk geval van harte dat een van beide verhalen begin 2015 de ‘Artikel van het Jaar’-award en het bijbehorende geldbedrag van 2500 euro weet binnen te slepen!


Meer Nieuws