KIJK-vloek raakt Gaddafi’s Libië

André Kesseler

22 February 2011 13:00

Het komt wel vaker voor: we brengen in KIJK een artikel over een bepaald onderwerp en daarna gebeurt er op dat gebied iets ergs. Libië is het meest recente voorbeeld van wat we op de redactievloer ‘de KIJK-vloek’ zijn gaan noemen.

Terwijl de KIJK met daarin een verhaal over onderzeeboten van de persen rolde, zonk de Russische atoomonderzeeër de Koersk. En toen we een flink artikel hadden opgehangen aan de laatste opknapbeurt van de Hubble-ruimtetelescoop, ontstaan er spontaan allerlei problemen waardoor de missie maanden moest worden uitgesteld.

En nu heeft de KIJK-vloek dus opnieuw toegeslagen. In KIJK 3/2011 (nu in de winkel) staat een aflevering van de rubriek Man&Macht over Muammar Gaddafi en prompt komt de Libische leider onder vuur te liggen.

Leo Polak schrijft in het betreffende artikel:

Na veertig jaar kan niemand eromheen dat veel dingen in Libië via de Gaddafi-clan lopen. En dat die daar een heleboel geld aan verdient. Ondanks alle verhalen over volksmacht is Libië net als het door Broeder Leider vaak bespotte Saoedi-Arabië in feite een familiebedrijf. Een uitgebreid politieapparaat smoort elk verzet.

Wie neemt de zaak over als de huidige directeur, 68 ondertussen, er niet meer is of er geen zin meer in heeft? Misschien Saif, de oudste zoon uit Gaddafi’s tweede huwelijk. Hij heeft in Londen gestudeerd en zou voor hervormingen zijn. Of wordt Saifs jongere broer Mutassim, die over de staatsveiligheid gaat, de nieuwe leider?

De ontwikkelingen gaan op dit moment ontzettend snel. Saif Gadaffi bezwoer dat de protesten zouden worden neergeslagen tot de laatste man was neergevallen, de Libische luchtmacht nam demonstranten onder vuur, Gaddafi zou het land zijn ontvlucht, een deel van het leger zou zich tegen ‘Broeder Leider’ hebben gekeerd, en volgens ooggetuigen zijn er in Tripoli alleen al 250 betogers omgekomen. De kans bestaat dat Gaddafi het niet gaat redden, maar desondanks blijft het boeiend om te lezen hoe het zover heeft kunnen komen.

Overigens hebben we in KIJK 4/2011 een artikel over wat er in Zuid-Afrika gebeurt als Mandela zou overlijden. Toch maar eens even bellen hoe het hem gaat…

Beeld: EPA/ANP


Meer Nieuws