Kikker springt met Angry Birds-methode

KIJK-redactie

22 November 2011 09:00

De Angry Birds zijn niet de enige dieren die weten dat ze met een katapult ver kunnen komen. De kikker Rana pipiens maakt namelijk al tijden gebruik van dezelfde methode.

Dat kikkers kunnen springen, weten we, maar bepaalde soorten kikkers springen afstanden waarvoor hun spieren eigenlijk niet sterk genoeg zijn. Onderzoekers van Brown University wilden weten hoe dit kon en filmden daarom in vijfhonderd frames per seconde springende kikkers van de soort Rana pipiens. Deze soort komt veel voor in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Na het experiment, dat beschreven staat in het blad Biology Letters, bekeken de onderzoekers de beelden met 3D-röntgenapparatuur. Hiermee zagen ze dat de kikker zich tijdens de sprong verandert in een soort katapult. Voordat hij gaat springen, verkort zijn beenspier waardoor er energie naar de pezen in de enkels wordt gebracht. De pezen laten de energie vervolgens los, zodat de kikker vooruit wordt geschoten.

De onderzoekers denken dat Rana pipiens niet de enige diersoort is die zijn lichaam gebruikt als een katapult. Volgens hen zijn er, naast de Angry Birds, nog meer dieren die deze methode gebruiken.

Bronnen: Brown University, Health Canal

Beeld: born1945/CC BY-SA 2.0


Meer Nieuws