Koala knuffelt boom om koel te blijven

KIJK-redactie

07-06-2014 13:00:46

Koala’s bomen knuffelen om koel te blijven. Die bomen kunnen in de zomer wel 5 graden kouder zijn dan de lucht.

Australische onderzoekers observeerden het gedrag van 37 koalaberen in de staat Victoria. Ze gebruikten een weerstation op een lange paal en een hittegevoelige camera om de temperatuur op verschillende plaatsen in de bomen te meten. De koala’s bleken op warme dagen de koelste boomstammen te omarmen. Deze temperatuur was hier soms wel 5 graden Celsius lager dan in de lucht. Dit komt waarschijnlijk doordat de boom water opzuigt uit de grond en zo warmte kwijtraakt.

Gevaarlijke hitte

Hitte kan heel gevaarlijk zijn voor koala’s. In 2009 overleed in een populatie in New South Wales ongeveer een kwart van de dieren tijdens een hittegolf. Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk te weten hoe ze zich beschermen tegen de hitte.

Koalaberen kunnen ook hijgen of aan hun vacht likken om af te koelen. Dat brengt echter een risico met zich mee. De dieren kunnen hierdoor veel water verliezen, wat kan leiden tot dehydratatie. Door dit gedrag te combineren met het boomknuffelen, hebben de dieren maar ongeveer half zoveel water nodig.

Koudste boom

De koudste bomen die de onderzoekers vonden, waren de acacia’s. Hoewel koalaberen deze niet gebruiken als voedselbron, kunnen deze bomen dus toch belangrijk zijn voor de dieren. De wetenschappers denken verder dat boomstammen ook voor andere dieren afkoeling zouden kunnen verzorgen tijdens warm weer.

Bronnen: Biology Letters, James Cook University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar