Koele lucht wordt goedkoper

André Kesseler

28 June 2010 10:00

In steeds meer Nederlandse huizen zijn airconditioners te vinden om ook in de zomer een koel hoofd te kunnen houden. Een duur geintje. Maar het kan goedkoper.

Een airconditioning kan op twee manieren werken: als warmtepomp (hetzelfde principe als een koelkast) of als (indirecte) verdamper van water. In gebieden waar een verhoogde luchtvochtigheid niet zo’n probleem is, worden hele goedkope ‘verdampers’ gebruikt waarin water over een heel fijnmazig netje stroomt en door een ventilator erachter het huis in wordt geblazen. De luchtvochtigheid gaat omhoog, de verdampingsenergie wordt aan de lucht onttrokken en de temperatuur daalt. Maar in gebieden waar de luchtvochtigheid al hoog is, werken die apparaten niet. En daar zijn dus de duurdere ‘koelkastsystemen’ nodig.

Het National Renewable Energy Laboratory (NREL) van het Amerikaanse Department of Energy zegt een airco te hebben ontwikkeld die 50 tot 90 procent minder energie gebruikt dan bestaande apparaten. Het ding heet de DEVap en dat staat voor dessicant-enhanced evaporative air conditioner. Het gebruikt verschillende membranen waardoor de techniek achter de goedkope verdampers gebruikt kan worden zonder dat dit gevolgen heeft voor de luchtvochtigheid. Het vocht wordt uit de uitstromende lucht gehaald door (milieuvriendelijke) zoutoplossingen, de zogenoemde dessicants, en dat verbruikt heel weinig energie.

NREL gaat de systemen niet zelf op de markt brengen, maar wil licenties aan geïnteresseerde bedrijven verkopen.

Bronnen: ScienceDaily

Beeld: Pat Corkery


Meer Nieuws