Koffie na een vette snack geeft venijn

kijkmagazine

03 April 2011 13:00

Mannen opgelet: laat de koffie staan na een vette maaltijd. Deze combinatie zorgt ervoor dat je suikerspiegel enorm stijgt, met een verhoogd risico op diabetes als gevolg.

Tot die conclusie kwamen voedingsdeskundigen van de University of Guelph nadat ze tien mannen hadden blootgesteld aan verschillende eetgewoonten. Op ‘tijdstip 0’ aten sommige mannen vet, anderen dronken water. Na vijf uur kreeg een deel van elke groep koffie, het andere deel water. Tot slot dronk (na zes uur) iedere man een drankje vol met suiker.

En wat bleek? De mannen die eerst vet en toen koffie kregen, hadden een bloedsuikerspiegel die 65 procent meer was gestegen dan van de mannen die vet noch koffie hadden geconsumeerd. De bloedsuikerspiegel van mannen die wel vet hadden gegeten maar vervolgens water hadden gedronken, was 32 procent meer gestegen.

“Dit laat zien dat de effecten van een vette maaltijd uren kunnen voortduren”, zegt Marie-Soleil Beaudoin, eerste auteur van het artikel in het Journal of Nutrition. En dat is vervelend, want een hoge bloedsuikerspiegel kan de organen aantasten en geeft een verhoogd risico op diabetes. Mensen die al een verhoogd risico hebben, moeten helemaal oppassen.

Natuurlijk is één onderzoek gebaseerd op tien mannen niet waterdicht. Maar het geeft wel een duidelijk aanwijzing. Dus kun je niet van een vette snack afblijven? Laat de koffie dan in ieder geval staan.

Bronnen: University of Guelph via EurekAlert!, Journal of Nutrition

Beeld: Kai Hendry/CC BY 2.0


Meer Nieuws